Regels pupplanning 2017-08-08T09:07:08+00:00

pups

Regels voor pupplanning

Zo af en toe fokken wij een nestje.
Vanzelfsprekend gebeurt dit minimaal volgens de VFR (Verenigings Fok Reglement) van de Raad van Beheer en fokreglementen van de rasvereniging waarin de “Code of Ethics” zijn opgenomen. Deze houden onder meer in dat de ouderdieren beschikken over kwalitatief HD vrije heupen en ED vrije ellebogen.
Daarnaast dienen de ouderdieren op tentoonstellingen ten minste twee keer een “Uitmuntend” te hebben behaald.

Daarnaast hebben we een aantal voorwaarden gesteld:

  • Het fokken dient beslist te gebeuren met de doelstelling om de kwaliteit van het ras in stand te houden en zo mogelijk te verbeteren. Dus fokken wij voor kwaliteit en beslist niet voor kwantiteit.
  • Het incidenteel fokken met uit zorg geselecteerde reuen, waarbij het goede karakter en gezondheid de hoogste prioriteit heeft.
  • Reuen toepassen die weinig voor de fokkerij worden “ingezet” en kunnen zorgen voor goede bloedlijnen waardoor ons ras tegen inteelt wordt beschermd.
  • Grondig selecteren van nieuwe puppyeigenaren, waarbij de juiste eigenaar bij de desbetreffende pup wordt gezocht.

Vanaf de geboorte verblijven de pups in een verwarmde ruimte in de woning. De eerste week is er geen bezoek gewenst. Zeker in die fase is rust het belangrijkste voor de pups en moeder.

Vanaf de geboorte worden de pups dagelijks gewogen en de resultaten in een schema vastgelegd. Daardoor kunnen we mogelijke afwijkingen in de groeiontwikkeling tijdig ontdekken en zo nodig maatregelen nemen.

Bij goed weer gaan de pups vanaf de 4e week naar buiten. Daar hebben ze de ruimte om te spelen en kennis te maken met de buitenwereld.

In de 7-de week komt iemand van de rasvereniging voor de nestcontrole. Hij/zij gaat de pups controleren op onder meer gezondheid en eventuele afwijkingen. Ondanks een sterke selectie op ouderdieren om DS (Dermoid Sinussen) te voorkomen, blijft dit toch een van de meest gevreesde afwijkingen. Het is dan ook als vanzelfsprekend, dat tijdens de nestcontrole, hieraan veel aandacht en tijd wordt besteed.

Zoals gebruikelijk worden de pups om de twee weken ontwormd, krijgen ze van de dierenarts met de zesde week de eerste cocktailenting en een algehele veterinaire keuring. Nadat zij ongeveer 7 weken oud zijn, worden ze door een vertegenwoordiger van de Raad van Beheer gechipt, waarna ze vanaf 8 weken naar hun nieuwe baasjes kunnen.